DHEA - Hvad er det

 

Når man har binyrebarkinsufficiens, og dermed har nedsat binyrefunktion, producerer man derfor næsten ikke /eller slet intet binyrebarkhormon (Cortisol), Aldosteron (kun for primær binyrebarkinsufficiens) og DHEA. DHEA (Dehydroepiandrosteron) er et forstadie til mandlige kønshormoner, som både mænd og kvinder normalt producerer.

 

Patienter med binyrebarkinsufficiens bliver behandlet med cortisol (Hydrokortison) og aldosteron (Florinef) – det sidste kun ved primær binyrebarkinsufficiens.

 

Studier i udlandet har nu vist, at bliver disse patienter også behandlet med DHEA, opnår patienterne normale værdier af DHEA og testosteron (det mandlige kønshormon) og får derved en større livskvalitet. Der er desuden gode effekter på kroppens hjerte- karsygdomme, fedt-, muskel- og knoglevæv, kraftigere hår- og neglevækst, øget sexlyst, bedre humør,  bedre hukommelse og bedre koncentration.

 

Det syntetiske stof, DHEA, er endnu ikke godkendt i Danmark som lægemiddel. Det kan købes i udlandet i helsekostbutikker – i USA har man kunnet købe det uden recept siden 1995. Man skal dog være forsigtig med bare at bestille det over Internettet, da man ikke kan være sikker på indholdet i kapslerne. Det er vigtigt, at DHEA er lavet syntetisk, da det ellers er lavet af dyrehjerner!

 

Bivirkninger:

Hvis man mangler DHEA, er der ingen bivirkninger, men tager man DHEA uden at have brug for det (eller hvis man får for meget), kan der være flg. bivirkninger:

- Uren hud (akne)

- Øget svedtendens

- Irriteret hud- og hårbund

- Forstyrrelser i menses

- Irritabilitet

- Rastløshed

- Hårtab

 

Hvis du overvejer at begynde på DHEA, er det vigtigt du rådgiver dig med din læge. Få lavet en blodprøve der viser, om og hvor meget DHEA du producerer. Dermed kan I i samråd finde ud af, hvor meget DHEA du skal tage.

  

Her kan du læse en artikel fra USA om DHEA: http://www.raysahelian.com/dhea.html af Ray Sahelian, M.D.