Cushings Syndrom

Hvad er Cushings Syndrom
Cushing er en samlet betegnelse for, at der laves for meget cortisol i kroppen eller at man bliver tilført høje doser kortison eller lignende hormonpræparater i tabletform.

Årsagen til Cushing
Hvis vi ser bort fra Cushings Syndrom som et resultat af medicinsk behandling, er årsagen at binyrerne producerer for meget cortisol. Den meste almindelige årsag er, at der opstår en svulst i hypofysen, som producerer for meget af det overordnede hypofysehormon ACTH. Dette hormon stimulerer igen binyrerne, så der da dannes for meget binyrebarkhomon. ACTH kan også produceres af svulster i andre organer, f.eks. i lungerne – hvilket giver samme resultat. Der kan desuden opstå en svulst i selve binyren, som laver for meget cortisol.

De typiske symptomer på Cushings Syndrom er
-
Vægtstigning og fedtophobning på mave og i nakke.
- Tynde arme og ben.
- Patienterne bliver runde og rødsprængte i ansigtet (det som man kalder ”måneansigt”).
- Huden bliver desuden rynket og skrøbelig og man har tendens til blå mærker.
- Nedsat muskelkraft.
- Træthed, irritabilitet, depression og hovedpine.
- Kvindelige patienter oplever tillige ofte, at der kommer menstruationsforstyrrelser.
- Man kan desuden få forhøjet blodtryk og diabetes af for meget cortisol.
- Og ved længere tids påvirkning, afkalkning af knoglerne.

Behandling
Behandlingen afhænger af årsagen til Cushings Syndrom, hvorfor det er vigtigt at afklare denne. Dette gøres ved at måle indholdet af hormonet cortisol i vandladningen over et døgn. Er cortisolindholdet her for højt, fortsætter man med andre specielle undersøgelser, blodprøver og scanninger af hypofyse, binyrer og evt. brystkasse, til årsagen er lokaliseret. Behandlingen er primært kirurgisk, hvor man fjerner den hormonproducerende svulst eller selve binyren.

Fremtid
Der efterbehandles med tabletter af Hydrokortison, indtil patienten igen producerer cotisol. De fleste patienter vil indenfor et par år efter en evt. operation, kunne føre et almindeligt liv uden medicin, men i 20% af tilfældene vil ens egenproduktion af cortisol ikke gå i gang igen og man vil derfor skulle være i livslang behandling med binyrebarkhormon. Man vil dermed have tertitær binyrebarkinsufficiens og behandlingen vil være som en Morbus Addison patient – dog med evt. tilskud af behandling for knogleskørhed.

Kontrol
En Cushing patient vil typisk være under livslang kontrol på en endokrinologisk afdeling, hvor man kontrollerer binyrebarkens og/eller hypofysens funktion. Det gælder også, selvom ens binyrebarkfunktion har normaliseret sig.